,

Venice

Venice: Cuộc sống gắn liền với nước

Xin chào mọi người,

Mình là Hiếu, mình là một dân phượt và hôm này mình muốn kể về cuộc phiêu lưu của mình ở Venice. Venice nằm trong chuyến phiêu lưu 5 ngày ở Ý của mình. Tại vùng đất từng là trung tâm của thế giới, mình đã được chiêm ngưỡng vẻ đẹp kiến trúc, con người ở Milan, Parma hay Modena. Nhưng trên hết tất cả, Venice chiếm một vị trí rất lớn trong lòng mình.

Có 3 đặc điểm để diễn tả Venice, cuộc sống gắn liền với sông nước, kiến trúc mang đậm chất La Mã và bề dày lịch sử. Chính vì vậy, mình đã lên kế hoạch di chuyển để có thể nắm được toàn bộ vẻ đẹp trong khoản thời gian là 1 ngày. Tuy vậy, mình khuyên nếu có thời gian, các bạn nên dành ít nhất 2 ngày để chiêm ngưỡng toàn bộ Venice.

Từ Milano để đến Venice sẽ mất 3h đi tàu. Có một điều mình muốn nhắn nhủ các bạn, luôn luôn mang vé tàu đi, tại vì các đốc tàu sẽ kiểm tra bất ngờ, nếu bạn không có thì bạn sẽ phải trả 60 Euro tiền phạt. Các bạn sẽ biết mình đã đến Venice khì chuyến tàu của bạn đi trên những đường ray ở cây cầu độc nối đất liền với Venice. Ngay khi bạn ra khỏi ga, bạn sẽ được chào đón bởi một quảng trường, và ngay đối diện bên kia sông là Chiesa di San Simone Piccolo một nhà thờ được xây theo phong cách tân cổ điển. Do thời gian giới hạn, mình ngay lập tức di chuyển dọc theo sông chính.

Mọi hoạt động chính đều ở xung quanh con sông chính , cùng với đó là các địa danh nổi tiếng ở Venice. Tại đây có một số lượng rất lớn nhà thờ ở bên trong trung tâm. Một trong số đó là Basilica di Santa Maria della Salute.

Khi đã đến được đất Ý, có một món quan trọng mà không thể không ăn. Gelato, kem Ý. Món này hoàn toàn khác với tất cả các loại kem khác mình đã ăn. Mịn và dai, đó là những từ mình có thể diễn tả món này, nhưng đây là thứ mà mình không thể diễn tả một cách đầy đủ được.

Tuy vậy, nếu như để tóm tắt lại toàn bộ toàn bộ Venice thì chỉ có một từ để diễn tả: Cổ kính. Cuộc sống ở đây gắn liền với nhưng kiến trúc ,  những món ăn và một bề dày lịch sử lâu đời. Nếu như bạn đang ở Châu Âu hoặc mong muốn đến Châu Âu, hãy để Venice vào trong bucket list.


[Eng version]

Hey guys, I’m Hieu and today I want to share my experience from my adventure to Venice. Venice or Venizia was in my 5 days journey to Italy. In the land used to be the center of the ancient world, I had seen and awe at the architecture and people in Milan, Parma or Modena. But above all, Venice took a special place in my heart.

There are 3 characteristics to describe Venice, life on water, ancient architecture and historical depth. That’s why I planned  1 day to travel around and to capture the essence of this wonderful city. Although, if you have time then I’d suggest you to take at least 2 days to visit the city.

From Milan to Venice, it will take 3 hours by train to reach there. I have 1 caution, always bring your tickets with you because the conductors always there to check your ticket. If not, then you have to pay 60 Euro as a fine. You’ll know that you’ve reached Venice when your train is on a single bridge that connect the mainland the islands. The first things that welcome you when you’re off the station is a huge square right next to the grand canal, and a cathedral in the opposite. It’s called Chiesa di San Simone Piccolo, a cathedral that follow the neoclassical style, you cannot miss it from it’s cyan-blue dome. Due to limited amount of time, I immediately follow the canal.

All of the vibrants, activities and attractive sites are on the banks of the Grand Canal. I’d suggest for everyone to take a slight detour from the canal, and explore the alleys, small route that goes along the little rivers inside the Venice. These are the jewels of the this floating city.

Venice is also famous for having a lot of Grand Cathedral and Churches. One of them is Basilica di Santa Maria della Salute. This grand cathedral is located right next to the waterfront of Venice. For me, I was speechless. Not only did I see the magnificent Adriatic Sea to the right of me, but I also saw the great Venice to my left. This is not just an ordinary waterfront, it was a transition between 2 great stories, one from the nature, the other from human.

Add up to this wonderful story, it’s always important to refuel yourself. The one snack that I always recommend my friends when they visit Italy is Gelato. I have eaten a lot of ice cream, but Gelato takes on a whole new level. Both silky and creamy, these are the words I can come up with to describe it, but to be honest, it’s more than that.

I hope that this little blog helps you broaden your view on the world. Venice is a wonderful city and I highly recommend you to take a journey there because it’s complete mesmerize everybody that have been there, including myself.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *